APLY-ZONE
Bine ai venit vizitatorule, daca vrei sa ai acces la toate resursele forumului trebuie sa detii un cont. Daca nu detii unul deja iti poti face un cont nou aici : http://aply-zone.tequilaforum.net/register?agreed=true&step=2
Teza Romana, clasa a 8-a SEM II  OEA8y

Teza Romana, clasa a 8-a SEM II

In jos

Teza Romana, clasa a 8-a SEM II  Empty Teza Romana, clasa a 8-a SEM II

Mesaj Scris de SPeeDStriKe la data de Vin Aug 16, 2013 11:24 am

Teza la Limba si Literatura Romana
Semestrul al II-lea
Clasa a VIII-a[#]Toate subiectele sunt obligatorii
[#]Timpul efectiv de lucru este de 2 ore. Se acordă 10 puncte din oficiu.


Subiectul I (60 de puncte).
Citeşte cu atenţie textul dat:

"În revărsat de zori, pe baltă, lumina face minuni. Pe faţa apei sclipesc, ici, sfărmături de oglinzi; colo, plăci de oţel; comori de galbeni între trestii. În nuferi, ca-n nişte potire plutitoare, curg raze de aur. Un colb de argint dă strălucire stufărişului. Peste tot linişte neclintită, de rai.

Cocostârcul s-a sculat cu noaptea-n cap. A intrat în baltă. Pe picioarele lungi, subţiri ca nişte lujere, trupul lui se leagănă agale. Din când în când îşi udă pliscul; uneori se opreşte de se uită, ispititor, în fundul apei, ca şi cum ar fi dat peste ceva ce căuta de mult. E răcoare, şi răcoarea îl încântă. Nu simte nicio altă dorinţă decât să-şi scalde picioarele în unda rece, care-i trimite fiori până sub aripi.

Deodată se opreşte; încordează gâtul şi priveşte. Pe frunza unui nufăr, o broscuţă se bucură şi ea de frumuseţea şi răcoarea dimineţii. Când l-a văzut, biata broscuţă a încremenit pe picioruşele de dinapoi; cu ochii mari deschişi, cată la cumplitul duşman.

În spaima ei, îl vede uriaş, cu capul atingând cerul, cu pliscul lung, larg, să soarbă dintr-o dată balta şi, dimpreună cu balta, pe ea. Inima i s-a oprit.
Îşi aştepta sfârşitul.

Cocostârcul o vede şi înţelege. Dar dimineaţa e mărinimos. Ş-apoi i se pare atât de mică, atât de neînsemnată această vietate a bălţii, că, de la o vreme, parcă o pierde din ochi în fundul apei, şi nici n-o mai zăreşte. Ridică piciorul, o păşeşte dispreţuitor şi trece, măreţ, mai departe."

Cod:
Broscuţei nu-i vine să creadă. Mai stă aşa câteva clipe. Apoi, de bucurie, sare pe o altă frunză; şi-ntr-un avânt de recunoştinţă, ea, cea dintâi, taie tăcerea dimineţii:
—Oaac !


(Mărinimie, de Emil Gârleanu)

Scrie, pe foaia de teză, răspunsul pentru fiecare dintre cerinţele de mai jos:
A. 1.Transcrie,din textul dat,două nume predicative diferite, exprimate prin adjective diferite 6 puncte
2.Precizează felul propoziţiilor subordonate, subliniate în textul dat. 6 puncte
SPeeDStriKe
SPeeDStriKe
Membru
Membru

Mesaje : 913
Puncte : 994
Reputatie : 13
Data de inscriere : 12/08/2013
Varsta : 24
Localizare : Bucuresti

http://aply-zone.hitforum.ro/profile?mode=editprofile

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum